Tipuri monitoare

De la Monitoare Semantic Portal

Salt la: Navigare, căutare

'Monitor CRT sau LCD \’'
Industria monitoarelor a atins un punct decisiv. In ultimii 2 ani, monitoarele LCD au inceput sa ia locul traditionalelor monitoare CRT. Desi preturile LCD-urilor sunt inca mult mai mari in comparatie cu preturile monitoarelor CRT, raportul incepe sa se schimbe in sensul ca productia de LCD-uri este in crestere - de unde rezulta o scadere a costurilor ce duce si la reducerea preturilor monitoarelor LCD. Deci, ce tip de monitor ar trebui sa cumparam\’ In continuare, vom aduce argumente pro si contra privind calitatile celor doua tipuri de monitoare in speranta ca va vom ajuta sa va clarificati ce alegere doriti sa faceti.
CRT (tub cu raza catodica - Cathode Ray Tube)
Marea majoritate a persoanelor sunt familiarizate cu modul de functionare al unui televizor. Un tub TV este vidat in interior, unde o raza electron scaneaza constant de-a lungul suprafetei tubului, acolo unde particulele de fosfor sunt incarcate cu sarcina si produc lumina. Monitoarele CRT utilizeaza aceeasi tehnologie pentru a afisa imagini pe ecran. De fact, multe dintre primele monitoare CRT erau ecrane TV modificate. Sa vedem care sunt avantajele oferite de un monitor CRT.

Primul si cel mai important avantaj este costul. Putem cumpara un monitor CRT cu o diagonala mai mare si care sa fie mai ieftin decat un monitor LCD cu diagonala mai mica. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca producatorii de monitoare CRT au dezoltat aceasta tehnologie in ultimii 20 de ani iar costurile de dezvoltare si productie au fost acoperite.

Un alt avantaj este acela ca monitoarele CRT au capabilitati multisynch. Aceasta capabilitate permite razei electron din tub sa se adapteze la diverse rezolutii si rate de refresh. Astfel, monitorul poate functiona la mai multe rezolutii. Jocurile sunt un domeniu la care rezolutiile multiple sunt foarte utile. Jocurile noii care ruleaza greu la rezolutii inalte pot fi rulate mai facil la rezolutii mai scazute.

Ratele de refresh si timpii de raspuns ai monitoarelor CRT le fac, de asemenea, sa fie o alegere ideala pentru aplicatii video. De vreme ce tuburile se bazeaza pe aceeasi tehnologie ca si cea folosita la televizoare, capabilitatea de a reproduce miscarea este foarte buna la monitoarele CRT.

Si in final, claritatea si calitatea culorii la monitoarele CRT nu pot fi atinse de monitoarele LCD. Datorita multitudinii de setari ce se pot face la contrast, luminozitate, nuante, monitoarele CRT sunt capabile sa reprezinte mai bine culorile reale ale documentelor. Acest lucru este foarte important pentru cei ce lucreaza la ziare sau tipografii. Posibilitatea de a avea o reproducere a culorii cu acuratete pe ecran poate evita o multime de probleme ce apar la publicarea documentului respectiv.

Desigur, in afara de toate aceste avantaje exista si dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj la monitoarele CRT este faptul ca sunt destul de voluminoase. Tuburile CRT-urilor sunt extrem de grele. Carcasa voluminoasa este necesara din ratiuni legate de siguranta. Tubul este cu vid, iar daca s-ar crapa, ar imploda. Un alt dezavantaj este consumul mare de energie. Unele monitoare CRT mari pot consuma mai mult decat unitatea centrala a calculatorului. Alt dezavantaj este ca dimensiunea vizibila a tubului este mai mica decat diagonala. Un monitor CRT cu diagonala specificata de 19" are o dimensiune reala vizibila cu circa 1 inch mai mica din cauza carcasei de jur imprejurul tubului.

Argumente Pro Argumente Contra
Ieftin Ocupa mult spatiu
Functioneaza la mai multe rezolutii Foarte greu
Rata refresh mare Consuma mult
Claritatea culorii si a imaginilor Generate caldura in functionare

LCD (ecran pe baza de cristale lichide - Liquid Crystal Display)
Monitoarele LCD sunt utilizate de mult timp in domeniul calculatoarelor portabile, dar nu de foarte mult timp in domeniul PC-urilor. LCD-ul functioneaza pe baza caracteristicilor cristalelor atunci cand le este aplicata o sarcina electrica. O matrice din cristale formeaza un film care isi modifica culoarea la aplicarea unui curent. Apoi acest film din cristale, iluminat fiind din spate, este vizibil in orice conditii de luminozitate.

Principalul avantaj al monitoarelor LCD este dimensiunea lor redusa si greutatea foarte mica. Majoritatea LCD-urilor de pe piata au o grosime intre 1 si 3 inci fata de CRT-uri care au grosimi de pana la 24 de inci. Aceasta inseamna ca LCD-urile sunt usor de amplasat in orice loc, pot fi mutate cu usurinta si pot fi montate si pe perete. Oricine are probleme cu spatiul va fi foarte multumit de cat ocupa un monitor LCD.

De asemenea, ecranele LCD tind sa oboseasca ochii mai greu. Utilizarea continua pentru un timp indelungat a unui monitor CRT poate cauza probleme de sanatate utilizatorului. Intensitatea mai scazuta a LCD-urilor cuplata cu redarea constanta a pixelilor fie activi, fie inactivi, produce oboseala ochilor intr-o masura mai mica.

Si in sfarsit, monitoarele LCD consuma mult mai putina energie in comparatie cu monitoarele CRT. Marea parte a consumului este datorata iluminarii cristalelor. Cantitatea de energie necesara mentinerii pixelilor in stare activa sau inactiva este neglijabila in comparatie cu necesarul de energie pentru iluminarea cristalelor. Spre deosebire de LCD, CRT-urile consuma mult mai multa energie pentru miscarea constanta a razei electron de-a lungul suprafetei interioare a ecranului.

De vreme ce tehnologia LCD este mult mai noua decat tehnologia CRT, producerea de monitoare LCD este mult mai costisitoare. Este un mare dezavantaj ca un monitor CRT de 19" sa coste aproape pe jumatate fata de un monitor LCD de 17". Dar pe viitor, in timp ce tehnologia de producere a LCD-urilor se va imbunatati iar cererea pietei va creste, costul va incepe sa scada si odata cu acesta si preturile.

Un alt dezavantaj al LCD-urilor este faptul ca au o rezolutie fixa - rezolutia nativa. Un ecran LCD poate afisa numai numarul de pixeli pe care ii contine. Poate totusi afisa o rezolutie mai mica in unul sau doua moduri. Folosind numai o parte dintre pixeli sau prin interpolare. Interpolarea este o metoda prin care monitorul combina mai multi pixeli pentru redarea imaginii. Insa imaginea rezultata poate fi neclara.

Si in sfarsit, tehnologia LCD poate cauza o dublare a conturului la imaginile luminoase in miscare pe fundal negru. Aceasta este cauzata de faptul ca in timp ce durata de timp de raspuns la trecerea cristalelor de la starea inactiva la activa este mica, durata de timp de raspuns la trecerea cristalelor de la starea activa la inactiva este de circa 4 ori mai mare si tinde sa lase o vaga urma pe ecran. Aceasta se poate observa la redarea de inregistrari video sau la jocuri, undeobiecte luminoase se misca pe fundal intunecat.

Argumente Pro Argumente Contra
Ocupa putin spatiu Scumpe
Usoare Imagini neclare la alte rezolutii decat cea nativa
Consuma putin Dublare a conturului la imaginile in miscare
Nu obosesc ochii Culori sterse

Concluzii
Care este tipul de monitor care merita cumparat\’ Alegerea depinde de domeniul de activitate pentru care se intentioneaza utilizarea calculatorului.

Monitoarele CRT sunt indicate pentru utilizatori individuali ce folosesc aplicatii ca: redactare computerizata, aplicatii grafice, jocuri sau au un buget limitat.

Monitoarele LCD sunt alegerea potrivita pentru cei ce folosesc calculatorul in principal pentru procesare de text, programare sau au spatiu limitat pentru monitor. Odata cu imbunatatirea tehnologiei si scaderea preturilor la monitoarele LCD, acestea vor domina piata, iar domeniul de utilizare al monitoarelor CRT va fi foarte limitat. Mai trebuie retinut ca monitoarele au o durata de viata mai mare decat un calculator si se pot utiliza fara probleme la diverse sisteme.
Sursa

Unelte personale